嚟m再唔係比自已懶嘅理由啦!女生們專屬的減肥黃金期  「9個生理週期減肥竅門」

嚟m再唔係比自已懶嘅理由啦!女生們專屬的減肥黃金期 「9個生理週期減肥竅門」

By POP-OL on 08 May 2018

各位女士們!唔講唔知,其實生理期係一個很好的 「減肥黃金時期」 ,要減肥的Sisters唔好再以為m到就可以有藉口比自己放縱啦!如果想比其他人減肥更加事半功倍,專家就建議呢個9大生理期減肥法。小編親身體驗完,就覺得與其話減肥,其實就係將身體調理好的9大生理期養生大法!

3e74526dd226420a795f9503a723a101
Photo from Pinterest

1 .I Need Sugar!

生理期前,通常每個女仔都會好想食甜野,加上會認為依個時候食極都唔肥,成日唔經唔覺愈食愈多,原因係生理期間體內會分泌過多的荷爾蒙,令到身體代謝能力減慢和血糖下降,呢個時候會加快吸收糖份,因而增加我們對甜食的慾望。但都需注意身體唔可以攝取過量糖份,生理期一週前開始,食多點含有豐富膳食纖維的食物,例如糙米、燕麥粥、全麥食品等,能幫助調節血糖,同時有效控制體脂的增加。

a018879483fbc6bd5e9e68de72d99c36
Photo from Pinterest

2 .I Feel Fat

小編都算係易肥的體質,生理期一週前,身體會感覺沉重,出現浮腫,磅重的時候,的確會發現自己增左磅,到底係因為 「真」 肥左定係水腫呢?原來係依段期間體內的水份不易排出而令到身體腫脹,所以盡量避免食鹹和含有咖啡因的食物!如果好似小編咁天生身體容易水腫的話,可以試下由韓國瑜珈導師Kang Ha-na係Youtube教的下體伸展運動啦!

b2325c476866d030ec0b94191add3f6b
Photo from Pinterest

3 .Soybean Milk Diet

相信大家都有聽過,亦有人可能試過飲豆奶減肥,依個係一個由日本傳黎的減肥法,生理期一週前開始,每日飲200ml的豆奶,係運動量和食量唔變的情況下,所吸收的豆奶會減少脂肪和廢物累積體內,生理期過後,隨著脂肪燃燒,減輕體重。簡單黎講,身體新陳代謝好,體內脂肪就不會積聚,排出體外。小編試過,就認為比起消脂,便秘問題上得到改善,身體回復輕盈的感覺較強。

d782f96deffe303abd5b9722f69a89f9
Photo from Pinterest

4 .Hate Moving

生理期間,身體會變得沉重,而且身體狀態又唔好,又要控制食量,係依段期間又需唔需要做運動減肥呢?有韓國健身教練Pak Hyo Chin指出生理期所分泌嘅荷爾蒙會令人產生不安,出血、痛症及貧血等,已經令人感到很辛苦,加上經痛的情況,身體並非處於正常的狀態,這時加強運動量,體重唔會出現太大影響之餘,反而只會增加受傷機會,但身體經常唔郁的話,會可能引致出現經痛、身體狀態下降的情況,所以建議生理期開始3日後,做一些簡單帶氧運動、徒手運動、伸展運動等,有效隱定荷爾蒙分泌。

b828f55b67b246f4fcd2d71141116f40
Photo from Pinterest

5 .It's Okay To Eat

有人話生理期間,就算大飲大食都唔會肥,但諗深一層又點可能食左唔肥呀~依個時候,建議以雞胸肉、三文魚等作為主食,以補充經期時所流失的鐵質和蛋白質。另外,含有豐富鎂的菠菜亦有助舒緩壓力。小編今次雖然只係跟住試左幾餐,但都盡量選擇一些經期時合適的食物,可能因為食得好心情好,感覺比起以前,身體嘅沉重感確實減少左。

bf34e4d539f5784b608ebefbc399c4a0
Photo from Pinterest

6 .Which One?

相信比起小編,有唔少女生唔怕麻煩,係生理期間仍會努力做運動減肥,但比起成效,小編更加好奇,特別係做健身或游水時會唔會罨住唔舒服?雖然話運動時建議最好用綿棒,但亦有人唔偏向用綿棒,甚至月經杯等產品。不過,因衛生巾唔能夠完全吸收汗水,加上做劇烈運動時,皮膚會因與衛生巾有機會產生磨擦而受到刺激,對於一些不習慣使用綿棒或月經杯的女生,可以選擇一些運動時不易移位的特殊纖維製內褲,穿法與一般內褲一樣,但就唔適合係水中運動時穿著啦!

2be0da942abcf5975590eb80e0ca3596
Photo from Pinterest

7 .Eat Me

要成功減肥,絕對不能夠絕食。因要吸收足夠所需的營養,才可促進體內新陳代謝,有助減肥。短期斷食或許會暫時減胖,但這方法並沒有減掉脂肪,而是讓體內水分流失,會容易出現反彈的效果。若難以全日依照減肥餐進食,可以嘗試下將食量減至平時的三分之一,成效都唔錯架。

d9267eb5f9756e0664191f0d148a11bd
Photo from Pinterest

8 .Golden Time

生理期過後,會抑制黃體激素分泌,這時脂肪不易積聚在體內,因此係女生減肥的黃金期,最好就係做一些加強力度的肌肉運動,以及帶氧運動。由於體內荷爾蒙分泌隱定,做加強力度的肌肉運動,有助促進代謝量,燃燒體脂,若保持每天做,一星期內減3kg不是夢。

6f4832673e40746a3ce93f11ac0ef93e
Photo from Pinterest

9 .Again & Again

切忌疏忽!女生們係排卵期時,會對減肥餐單和運動開始產生厭惡,各種美食引誘再次成為壓力的來源,但要減肥成功就必需要捱過去,為左令體重唔反彈,即使運動量不大,不斷的身體運動是很重要的。同時,食用含有高纖維食物,能有效隱定血糖,是抑制食慾的好方法。想食零食的話,可以選擇一些含乾葡萄的乾果類食品,能幫助生理期間炎症康復及抑制食慾,而且乾葡萄含有適量鉀,有助預防身體水腫,即使食少量乾葡萄,都足夠能填補身體對糖份的慾望。

00a1460c7d8f2f08a105cc81ef4899e4
Photo from Pinterest

Text:POP-OL Editorial

Photo source:Pinterest

Share to Facebook